Berbahasa Bersama Cik Reddish **Sesi ke-7**


Adehh..super lebam mate cikgu reddish dlm pic nih kan :( I hate that dark circle...nk gune concealer, idak reti ler plak mak nyah oiiiiii :P Eh..melalut meraban plak tang dark circle tuh plak jadinya.

INI KELAS BAHASA ye cik Reddish, bukan kelas mata lebam..wakakakkaa. Ok uols, sesi kelas bermula...ceaaa skema nak mampos weh ayat tuh ^_^



1) Membawa @ Bawa
Bahasa Sarawak -->> Ngembak @ Mbak
Pengunaan Ayat 1 -->> "Eh Cik minah ngegeh, kitak tolong kamek mbak buku² tok lok. Byk gilak aie. sik cukup tgn mek.."
Pengunaan Ayat 2 -->> "En. Ayai datang ngembak laptop rusaknya kay kitak ator."

Maksud Ayat 1 : "Eh Cik minah gediks, awak tolong saya bawa buku² nih ah. Byk sgt ar. Tak cukup tangan saya.."
Maksud Ayat 2 : "En. Ayai dtg membawa laptop dia yg rosak utk awak baiki"




2) Mendidih
Bahasa Sarawak -->> Ngerodak
Pengunaan Ayat -->> "Oooo Olin, aek panas kitak masak ya dah ngerodak dh. Maok kamek tolong tutupkan sik???"

Maksud Ayat : "Ooo Olin, air panas awak masakkan sudah mendidih dah. Nak saya tlg padamkan tak???"



3) Marah
Bahasa Sarawak -->> Manas @ Moha
Penerangan Ayat :
** Ayat moha tuh uols leh gunakan bile kemarahan uols melampau²...hehe. boleh gak diguna if ko nk tunjukkan yg ko nk change into hulk..hahaha. So guna ayat moha :P


Pengunaan Ayat 1 -->> "cuba sik boh nyuruh aku manas eh. Kelak pecah muka ko ku bantay kelak..." (ceaa..ayat ganas. kahkahkah)
Pengunaan Ayat 2 -->> "Ney tuju kamek sik nk moha, Rif. Setia li jak kamek ngan nya. msh juak kenja gik nya nk ada mpuan lain.."


Maksud Ayat 1 : "Cuba jgn buat aku marah ok. Nanti pecah muka kau aku tumbok nanti.."
Maksud Ayat 2 : "Mcm mane saya x marah, Rif. Setia giler saya kat dia. Masih juga gatal dia ade perempuan lain"



There u go uols...lesson kita utk arini ^_^ Belajar leklok k. Nnti cikgu ade mase nk buat ujian..kahkahkahkah. If Zie buat ujian kan uols, rase²nya kompom korg ngelat kan.

...kompom ko godek balik post entry kelas berbahasa nih...haiippp!!! Sape nak Zie bg test???? Sila angkat kaki...kahkahkah :P














Princess Redbloodsnow Copyright©

10 comments:

ardinihumaira said...

Dni angkat gigi! Wahaha...

Nak dni wat kelas 'kecek qlate' tak? :p

Eldy said...

Gauuk na jugak kauu, mau bantay mek ?! hahaha ! (nice post, masih boleh improve bhs srwk gua ini ^^)" ~

♥z@z@♥ said...

aku mmg kompom la akan ngelat..ekekek...sbbnye, lom terer lg lah..lgpun xde geng nk praktis..aku jek yg ckp srwak sensorg..wakakaka

* mEsSy * said...

hakhakhak.. kompom ngelat messy niey.. ta terer lagik la.. ngeh3.. :)

Softtouch [Hanim] said...

sy suka word ngegeh tu uti gedik kan?lepas ni kalu nk kutuk org pakai bhs sarawaklah...ha ha ha..tp make sure org tu bkn org sarawak ...

ChuMeLL said...

waaa....thnx yang..da tau da ngembak tu pe..suka gilak nek tok..bleh klaka srwk dgn jayanyaa..hehe tq cekgu..

Ayumieza said...

salam perkenalan..pening jugak belajar ni ye hehehe

PinQib said...

'akak buat saya panas-manas leh??'
hehe.,
garang woo

maiTuty said...

itu sudah semestinye kak zie!!
akan ku korek entry2 lama ini...
heheheheh

eyes143.. said...

meh nk wt kelas ckp penang lak..
ngee..

aduhai...
sesi pertama pn anin tak lps lg..

sobsobsob