Toddler Hair Bows Tutorial




Alolololo....comel gilos! Kalau lah zie ada anak perempuan....kompom akan buat gnie gnie. Hehehe. Takpe... cuba buat utk diri sendiri je lah. Dapat perasan comel bila di rumah depa husband...hahaha :D 

....so uols yg ada anak perempuan, pe tunggu lagi. Pi ler try uiii.... rugi taw. 











Lenovo Tabs Buat Mikail




Lenovo Tab ni Zie and suami kongsi beli sebagai hadiah hari jadi Mikail yg ke-2. Lama dah beli actually....masa time birthday Mikail. Cuma kan masa tu zie tak aktif berblogging. Baru sejak dua menjak ni aktif balik....hehehe






Pilih warna kuning sebab papa dia minat warna kuning. Ikut je lah....anak dia. Hehehe. Kalau ikutkan hati zie....kalau tak merah biru ^_^ Psssttt...utk budak, tak yah nang beriPad bagai...mahal. Lanting je yg murah murah....

...buat dia main je. Kalau terhempas, pecah, rosak... takde lah sakit hati sangat kan. Hehehe, 












Kali Ni Tayar Belakang Plak Pancit



Hehehe... dengan rendah diri dan sejujurnya Zie mengakui yg zie ta reti nak pam tayar! Hehehehe. Berapa kali try pun tak reti reti. Sudahnya heret colleague and suruh dia tolong pam. Dia reti. Tapi yg tak bestnya....

...tak dapat dpt pam gara-gara tak reti nak guna mesin pam tu. Hahaha. Thanks for the help anyway...hehe. Perempuan OH perempun. walaupun tak semua perempuan tak reti pam tayar keta ek. awal gtaw...hikss






Abg Shell ni gak yg akhirnya tolong pam. Terima kasih, Abg Shell :) Pam ni belah pagi taw, belah petang masa nak balik kerja....alih alih tgk tayar kempis lagi. Arghhhh! Rupanya tayar belakang kena cucuk pakuuuuu. Cissss!!! 

...hari tu tayar depan pancit kena paku. Kali ni tayar belakang plak. Kurang dari sebulan tempoh taw. Sakitnya hatiiiiiiiiiiiiii. Kali ni husband dah away. Nasib ada kawan yg owner bengkel. So suruh dia tolong uruskan :D

Thats what a friend for, kan. Thank you, awak :)












Penat Jalan Jalan.... Makan.




Penat jalan-jalan, haruslah isi "tangki minyak" dulu. Hehe. Lepas tu baru dapat pergi beli Eskinol yg customers order :) Tangan dia memang tak lepas bawa keta mainan dia. Ok gak dia gitu....jimat sikit duit zie.

...kalau tak, asal kuar jalan je...ada je dia ngiyau keta mainan. Huhu






Hehe...duduk sebelah Mak Nek dia since Mak Nek dia diet...haha. Takde lah....bukan diet tapi emak zie dah makan dah sebelum weols keluar. Tu pasal ler dia tak nak makan. Nak minum je katanya. Tapi zie order gak makanan utk dia kunyah kunyah...

...takde lah dia dok tengokkkk je zie makan. Hehe. Dapat gak share dgn Mikail :)






Fried Rice :) Zie kongsi dgn Mikail. Zie setiap kali ke SCR Xpress, memang akan order nasi ni sebab mikail suka makan gak. So dapat share gak dgn Mikail :D Dah jadi emak org ni, kenalah ikut selera anak...






Midin Belacan Salad...yummmy!!! My favorite ni taw, Bagi zie lah...the best Midin Belacan in town :D If nak makan Midin Belacan yg nangis, tak yah lah kau nak bazir duit gi Top Spot or other seafood eatery bagai...

...kau order je kat SCR Xpress :) Di jamin oleh Zie Madini nangis...hehe. But if ada yg kata tak sedap tu, meaning ada something wrong dgn tekak kau lah ek....eh! Hahaha





Crispy Prawn with Mayonis ni, utk emak and Mikail. Sedap taw :)











Bawa Si Kecik Jalan Jalan



Setiap minggu, kalau tak hari Sabtu, hari Ahad... kompom akan bawa si kecik zie ni kuar jalan jalan. Tak dia boring asyik terperap kat rumah je kan :) Lambat zie bawa dia kuar, dia yg akan sebut...


"Mamaaa... kuar, kuar.... Jom.."


...hehe. Mentang mentang lah dia dah pandai bercakap (pelat budak lah ea), asyik nak ajak mama dia keluar je kerja dia...hehe. Ikut perangai zie nah Mikail ni, Kaki jalan. Hehehe.






Sampai je weols kat Plaza Merdeka shopping mall, tgk kat stage ada decoration sempena christmas. Pe lagi....suruh mikail naik stage, sebab nak ambil gambar dia. Hehehe









Seee uols, kejap je dia menyesuaikan diri dia dgn budak budak. Actually budak budak mula mula tak nak berkawan dgn dia. Dorg nak main sesama sendiri je. But knowing mikail, friendly like mama dia **ceaaa...haha**

...of coz kooo buat muka tebal and join the crowd. Hehe. Akhirnya diterima. Hehehe :P





Uiii....awat terkangkang si botak oiiii. Hehehe.








Infuse Water.... Untuk Kempiskan Perut




Yayyyy!!!! Finally i made it after sooooooo long wanna make my own infuse water. Hehe. Semalam kerajinan nak bersihat sihat bagai. So, gigih kooo ke nearby market and sambar lemon n cucumber. Nak kempiskan perut katanya kau! Hahaha

...Since sekarang zie tgh gigih workout, so kena lah gak jaga dalaman sekali. 






Live healthy, drink healthy. Ceaaa...salogan dia weh. Skema dow! Hahaha, Sedap gak kooo rasa air ni. Kira perisa buah asli gitu...hihihi. Insya'Allah if setiap hari minum, akan kempis gak kot perut buncit nih. Hahaha.

...takpe, if tak kempis pun takpe. Janji sihat. Thats all that matter :D



Bawa sebotol besa ke opis ^_^ Keterujaan nak slim weh...hahaha.








Melayan Anak Main Bubble




Asal petang je....kompom Mikail nak main tiup bubble. Bukannya dia yg tiup. Zieeeee gak yg tiup...hehe. Dia tukang tengok and kejar je :D




Happy tengok anak keriangan. Seletih letih mana pun zie.... asal sampai rumah dari balik kerja, bermain dgn Mikail adalah kemestian :D Hehe...








Service Kereta dan Tukar Tayar





Sejak bulan Ogos hari tue, setiap bulan kereta "mintak dimanjakan" kooo uols. Lari budget utk shopping. Pulang semua ke keta...uwaaa!!! Sebelum husband zie pergi Ops hari tu, zie suruh dia tolong uruskan hal kereta zie. uols pepaham je lah perempuan dan keta...ada bimbo sikit. Haha

Kali ni, service keta sekali gus tukar tayar. Pancit kena paku hari tu :( 





Tu dia tayar yg kena paku tu. Still elok lagi tayar tu sebenarnya. Baruuuu je tukar beberapa bulan yg lepas...tp tu lah. Once dah pancit dan tak dpt di tampung lagi... memang terpaksa pejam mata je ler keluarkan duit....huhu





Keletihan kami anak beranak tunggu kereta siap. Mikail sampai tertidur tidur koooo. Hehe. Dapat gak dia tidur dalam keadaan panas. Berpeluh peluh kawan tidur. hehehe. Pape pun, thanks sayang uruskan kereta zie sebelum pergi OPS berbulan bulan










Sibuk Semakin SIBUK


Sudahlah busy dgn tenders, invoicing, accounts and interim claims.... kena lagi buat christmas card. Uwaaaaa... naj nangissssssssss. Dah 3 hari berturut turut zie ambil unpaid overtime :(

.... No choice. Kena gak buat overtime, kalau tak stress dgn paperworks menimbun. Sabtu nanti pun akan buat overtime gak... sigh...









Call Of Duty





Awal bulan Oct'14 yg lepas, husband zie kena bertugas outstation. Mula mula jadual tugas selama 2 bulan je. Alih alih penghujung bulan Nov'14 tadi... dorg being informed yg tempoh tugasan dorg di panjang selama sebulan lagi.

...bermakna husband zie akan balik Kuching tahun depan dalam bulan Jan'15. Uwaaaaaaa!!!




Sejujurnya zie katakan, sedih memang sedih bila dgr tempoh dorg di sana di panjang dari 2 bulan ke 3 bulan. Tapi nak buat camne kan... redha je lah.

...ginie lah kehidupan sebagai seorang isteri kepada anggota Polis PGA. Akan selalu ditinggal tinggal kan selama berbulan bulan. Zie dah biasa dah hidup berdikari tanpa suami disisi.





Cuma kesiankan anak je, uols. Mikail asyik tanya papa dia je. "Mana papa...mana papa". Sedih zie nak jawap. Nasib mikail belum "mengerti" sangat erti kerinduan. 

...still zie dpt abaikan je. But once dia dah paham erti kerinduan, harap zie dpt handle soalan demi soalan dari dia nanti...

Apa apa pun, Jumpa lagi di Januari 2015. Zie sentiasa mendoakan awak selamat di sana. Amin....









Bogel Kegembiraan





Ada hari tu, Zie balik awal sebab ambil cuti. Bila sampai je kat rumah, Mikail baru habis mandi. Bila dia tengok je kereta zie parking dah....

....tanpa hiraukan apa apa, terus dia belari keriangan sambut zie depan pintu. Awwwww....




Ni uols...tgk. Bogel koooo anak zie ni sambil menari nari sambut kepulangan zie dari kerja. Tersentuh hati keibuan zie bila tgk anak sgt happy bila tgk mama dia balik kerja.

....lepas tu minta di gendong. Hehe





... my little angel :) Dia lah penyejuk hati, dia jugak lah tukang sakit hati. Hahaha. Si pelangi kehidupan Zie sekeluarga. Mewarnai kehidupan kami...









Kitar Semula : Khas Untuk Mereka Yang Gemar Tanam Bunga



Ni uols, Zie nak kongsikan kat uols kitar semula botol plastik. Boleh di jadikan pasu bunga taw uols. Tambah sedikit kreativiti.... terus whoaaaaa, COMEL!

...Tak caya? Tueee...tgk gambar di bawah ni







See.... kan dah cakap, comel. Tak caya. Gambar 1st tu paling senang nak buat kan. Hehehe. So bunga minah bunga minah bunga sekalian alam....

....DIY your own flower pot ek. Hehe. Selamat mencuba ;)











Yang Mahal Gak Yang Dia Tunjuk




"Mama... mok tok. Maok..." kata Mikail. (Tranaslation in BM: "Mama.. Nak nie. Nak.."). Alololo mikail.... kau bagi muka kesian macam mana sekali pun...tetap mama tak akan belikan. Hehehe.

....yg dia tunjuk tu, harga hampir cecah RM200 koooo uols. Tak kuasa zie nak melayan. Tunggu jadi mak datin esok esok lah....baru sambar utk mikail.

wahhh...mak datin katanya ko. Hahahaha





Ini je yg mama mampu beli, nak. Hehe. Nasib Mikail ni jenis yg bersyukur, if Zie tak beli yg dia nak... dia takde lah memaksa sampai nangis guling guling mcm sesetengah budak....

...bila Zie beli mainan yg bukan dia nak, still dia happy terima taw. awwww.... sayang anak mama sangat sangat. Part mainan tak byk karenah dia taw.






Tengok....main terus dia sambil makan mini burger dia. Hehehe.










Pre-Order Untuk Eskinol Cleanser a.k.a Toner




Memandangkan sekarang ni petrol dah naik dan harga eskinol pun dah naik gak... tapi Zie still stay harga jual zie.

So utk jimatkan minyak keta, Zie terpaksa buka Pre-order untuk eskinol ye my dear customers....




.... mulai skrg, order di ambil pada hari Ahad - Jumaat. Payment selewatnya hari Jumaat sebab hati sabtu baru pergi beli orders customer. Hari Isnin akan pos.

Zie kumpul order utk seminggu, harga eskinol zie tak naikkan dan zie dpt jimaat petrol. 

...So kira win win situation  lah ek :)









Sup Tulang Yang TERBAIK!!!




Bagi zie, Inilah dia the best Sup Tulang in town. Wahhh... in town koooo katanya. Memuji bebenor...haha. Tapi memang layak pun dipuji. Sebab nangis weh kelazatannya.

...hanya di Damai Central eatery :) Daging dia empuk dan senang je nak tanggal dari tulang.

Aduhhh...jd teringat plak nak makan lagi bila tulis entry ni. Huhuhu






Mikail plak... enjoy makan fried chicken wing. Jadi anak mat salleh dia, mkn ayam je. tak makan nasik...hehe.

Kegemaran mikail taw ayam goreng ni. Jadi si Upin Ipin dah dia ^_^





Pssttt....skrg mikail dah paham erti posing utk sbap gambar. Cuma mata dia je lom reti nak tgk camera sgt. Hehe

Love u so much, Muhamad Mikail!