Pergi Sekolah Elok Je, Tetiba Demam



Ni masa awal pagi Zie hantar dia ke sekolah dia. Elok je dia ceria dan tak demam. Maybe time tu belum start panas kepala dia kot. Consider Mikail baru² nak rasa tak sedap badan. No wonder lah time mandikan dia, dia ada kata dia demam and nangis. Bila Zie rasa kepala dia, tak panas pun.

...so Zie assumed dia malas nak ke sekolah. Kesian dia. 




Dalam jam 11am gitu, Zie terima Whatsapp dari Cikgu kelas dia mengatakan dia demam. Kuat panas kepala dia kata cikgu dia. Terus lah gelabah Zie pecut kereta fetch dia. Less than a week dari demam....demam lagi. Alahai... risau di buatnya.

Kali ni hilang selera makan dia.







Sampai je kat rumah, terus tukar baju and terus pecut ke KPJ Specialist Hospital untuk pead dia sendiri check up dia. Tak nak dah bawa dia ke klinik biasa. Risau coz kurang seminggu baru sembuh dari demam panas, dah kena lagi. Emak mana yg tak risau kan.

Lepas doktor check dia, doktor suruh pantau demam dia. If tak turun dalam masa 3 hari, then come back lagi jumpa dia. Syukur, keesokkan hari dia dah okay sikit. Lepas tu Zie terus suruh dia rehat selama seminggu je lah. Tak nak dia demam balik gara² tak cukup rehat dari baik demam.

Zie paling takutif Mikail demam. Mikail ni once kena demam, suka nak sampai seminggu lebih dah panas dia tahap menakutkan. Memang tak tidur malam berjaga dia. Syukur kali ni less than 3 days je. So far dia skrg zie bagi makan vitamin Scot's Emulsion je. Utk imune sysem dia.



Masalah Eczema Mikail : Try Cetaphil Pula



Zie kan uols, kekadang geram & frust gak kooo dengan masalah eczema Mikail ni. Pantang salah makan, pantang salah mandian....sure teruk lerrr kulit dari dry dan gatal². Mati kutu dah Zie. Sebab sebolehnya Zie tak nak arrr keeps on sapu ubat dari klinik. Since ramai yg kata Ceptahil bagus utk eczema, then zie try la.




Nasib di Watson ada jumpa this trial Set. Less than RM12 harga dia. So gigih try sapu. 3 hari je zie try....aduhaiiiii, semakin tak elok jadinya. Makin teruk! Tak sesuai kulit mikail dgn cetaphil. Huhu. Before this Sebamed pun dah try, tak okay gak. Rosken pun dah....sama.

End up Zie decided, no choice...terpaksa ambil lotion & cream gatal dari Dr Chen, skin specialist dia. Tak sanggup dah zie nak buat try and error lagi dah kat Mikail. Kesian dia. Dia bukan bahan uji kaji. Harap in time, hilang masalah eczema dia ni.

In the meantime, zie just stay je la guna lotion dari klinik pakar kulit tu. More better dari tengok kulit anak semakin hancur. haishhh. Stress hakak

Mee Kolok Warung Kak Bedah


The power of viral.... hehe. Gara² ramai nah tengok post warga kuching di news feed FB post mee kolok di Warung Kak Bedah ni sedap giler.... apa lagi mak buyong yang suka makan niiiiiiii. Terus lerrr craving weh. 1st attempt ke situ, TUTUP. Huhu. Sebab pergi hari Ahad....dorang tutup setiap Ahad.

So Isnin malam lepas balik kerja ler weols sekeluarga kat situ. Nasib weh pergi awal. Kalau tak...kempunan lagi coz dah full house dah. Time weols datang pun, kebetulan ada 1 keluarga ni dah selesai makan n cepat² blah. Kalau tak....merasa kooo mak buyong nangis kempunan. Haha




While waiting ~ Selfie dengan my dear cousin merangkap babysitter anak² Zie ♥ Manis orangnya kan.





Teh Tarikh Peng! Tengok buih dia tu....fuhhh! Kaw rasa dia! Sedap! Penyumbang gula dalam darah ku. Hahaha. Takpe, lepas ni iols minum aek kosong bykkkkkk bykkkk.




Inilah mee kolok yg viral tu. Sedap! Tapi bagi Zie lah, still tak dapat tanding Mee Kolok Mangkuk Merah. Sambal kicap dia power giler weh. Yang di Warung Kak Bedah ni, sambal kicap dia bagi Zie so so je. Maybe sebab zie ni jenis kuat pedas kot.

Bagi yg lain, pedas giler dorang kata. Bagi zie.... biasa je. Hahaha. Sedap tu, yup...memang. But for me, still Mee Kolok Mangkuk Merah di hati. Hihi





Husband makan kemudian. Since baby chair takde kat warung ni, terpaksa bergilir makan sebab nak bawa Irfan sekali gus bagi Irfan makan gak. So tu tugas bapak dia. Zie makan dulu. 





Berselera je dorang makan. Hihi. So uols dari Semenanjung, kalau berkunjung di Sarawak...wajib pergi makan Mee Kolok di Warung Kak Bedah (Lokasi : Belakang Matang Mall) dan di Mee Kolok Mangkuk Merah (Lokasi : Kubah Ria Food Court) okay.

Kalau nak ke Mee Kolok Mangkuk Merah tu, jangan pergi terlalu awal. Dorang lambat bukak. After 9pm baru pergi....okay.




Maternity Leave Untuk Eskinol by Zie Madini Online Store


Khas buat customers zie dari Eskinol By Zie Madini facebook page, online store Zie akan zie tutup selama 1 bulan 14 hari bermula dari tarikh 18.3.2019 - 30.4.2019 sebab nak beranak dan berpantang time tu. Online business zie akan resume back on 1.5.2019 ye. 

18hb tu, Zie dah admit masok sepital dah. 19hb plak... Zie akan di beranakkan secara caesarean ^_^  Doakan semoga dipermudahkan urusan zie bersalin nanti ye uols. Thank you so much in advance. XOXO.




Cuba Foot Reflexology di Tribal Remedy



Sejak kandungan masuk 9 months (sekarang dah 38 weeks 3 days) ni, kaki ni....especially part betis, tapak kaki dan tumit.... aduhaiiiiiii, sakit tahap ya ampunnnnnn. sakit lenguh² gitu. Tegang urat + angin, mana tak nya... berat dah cecah 80kg, then size kaki plak Size 5...kaki kecik tampung berat over weight....mana taknya sakit all the time kan. Huhu.

Actually Zie selalu berfoot reflexology di Rene Beauty Centre di MJC Batu Kawa, Kuching. Selalu buat kat situ coz 1st, harga murah. 2nd Masa urutan lama. Hihi. Thats why. Tapi jauh lah dari office zie kerja. 

Memandangkan zie nak buat during lunch break. so terpaksa ler try Tribal Remedy ni sebab tak tahan dah. Lenguh selenguh lengguhnya dah kaki. Nak melangkah pun tak larat je. huhu. So booked ler slot untuk Zie during lunch break.






Environment dalam centre ni, cantik sekali!






Urutan, sedap giler. Agnes nama kakak tukang urut ni. Pandai dia urut. Tp tu lah, cam tak cukup je masa 1 hour tu. Rasa nakkk je nak tambahkan lagi ½ hour. Kalau lah tak kerja time tuuuu...heavennnnn! Hihi. Lunch break office weols hanya 1 hour je koooo uols. 

Nak buat camne kan.




Ni dia harga massage dorng buat. Zie buat Foot Reflexology untuk 1 jam je. RM38 fee dia. Kalau kat Rene Beauty... dorang rendam dulu kaki kita selama 10 minutes. Then baru dorang start urut selama 1 jam 20 minit. Fee dia hanya RM25 je. 

Murah kan? Sebab tu zie selalu buat kat Rene Beauty tu. Tp environment dia tak lah secantik di Tribal Remedy ni lah. Hihi. Apa² pun, this 3rd pregnancy...memang sakit all the time je zie. Huhu. Macam² gak dugaan dari segi health dan kehidupan. Fuhhh....




Throw Back Entry : CNY Visiting Yang Terbantut!


On the 5th day on CNY yg lepas....since Zie dah sembuh dari Asthma, as planned...weols berempat sekeluarga semangat koooo nak visiting CNY. Kiranya ke rumah semua colleagues yang ke rumah Zie time hari raya tahun lepas. Berbalas kunjungan maaa. Tak aci ler if dorg je sibuk visiting, tp time perayaan dorang, kita tak visiting. Niat memang target nak kumpul Ang Paw untuk anak² ye. Suka suka tabiat kumpul ang paw tu. If ada, rezeki...if takde, takdenya nak berbunyi "Ceh...takde ang paw."

Oh ye, Zie dah hubby warna tema purple black. Anak² plak warna red black. Hihi.



Si kecik Irfan tengah nyenyak tido. Sebelum mulakan visiting, weols sekeluarga gi brunch dulu. Lapa. Sebab nak masa visiting CNY, sah sah lerrr minum air soda & biskut² kekacang etc je kan. So, brunch duluan since belum breakfast, tu yg brunch terus.





Si adik main chopstick & sudu




Si abang layan Mobile Legends.... ZzzZzz.




Like always, ke rumah geng keras dulu. Lepas ni dia akan ikut kami ke rumah colleagues yg lain. 







Rajin amoi ni melayan my boys. Hahaha. Nak dijadikan cerita, dah cantik² kooooo weols semua planned. Lepas dari rumah ni, ke rumah ni...then ke rumah ni so and so lah. By the time weols nak gerak ke 2nd house.... baru je nak kuar dari rumah amoi ni, terus husband terima on call duty.

Haishhhhh! Spoil the mood terus. Penat² taw melawa. Ini lah yg payahnya when u are married to a policeman...uwaaa! part dia on call duty tuuuuuuuu lah yg amat menyakitkan hati. Kalau di rumah je, no hal. Kalau kena macam ni, tengah kuar jalan² spending time dgn family....alih² dapat on call duty, ko ghase?

Redhooo je laaaa jawapnya. Nak buat camne, dah nama kerja kan. So terpaksa lerr say sorry kat Beverly & Pei Shi...dorang terpaksa visiting berdua je tanpa weols. Huhuhu. Next year je lah weols visiting sama². What to do kan....



Surprise Gift Buat Husband : Air-Val Spiderman Gift Set - EDT




A surprise gift for dear husband ❤️ Letak di driver seat, then bila husband nak pergi ambil Mikail balik sekolah nanti... then, SURPRISEEEE!!! Hehe And yes, he is surprised. Terharu dia 😅 Bagi dia hadiah kejutan ni takde apa² sambutan. Memang sesaje je nak bagi dia.

....untuk mengeratkan lagi kasih sayang weols laki bini. Tak perlu tunggu apa² occasion baru nak bagi hadiah kooo. Hari² biasa pun boleh.





Zie belikan dia set ni. Lama dah dia idamkan Air-Val Spiderman Gift Set - EDT ni tau uols. Zie sesaja je buat buat tak layan bila dia cam berbunyi "Sayang... nanti birthday saya, saya nak set ni boleh?"... then saya eksen² ler jawap... "Bukankah perfume awak masih byk lagi di rumah. Jangan membazir."...

....padahal memang dah plan pun bila nak beli dan surprise kan dia. Haha! Actual birthday gift dia untuk 9th April ni...benda alah lain. Yang tu lagiiiii lah dia suka sampai ke bulan nanti kot. Hahaha.




Babysitter Baru Irfan




Like always, throw back entry. Hihi. Ni story masa 2nd day of Chinese New Year awal bulan February lepas. Masa ni weols tengah on the way balik kampung. Last minute koooo.... berebut² berkemas. Ambil peluang time cuti CNY. Husband plak, venture je la dia ke luar daerah tanpa submit borang cuti ke luar daerah. Nasib dia tak on call duty time tu. Kalau tak....abeh laaaa.

Why rushing balik? Sebab kena ambil kazen zie (belah emak zie) di kampung untuk jaga Irfan dan baby. Babysitter yg sedia ada berhenti kerja. Ada story gak disebalik why dia berhenti kerja, kalau ikutkan deal, in March dia last kerja. If dia still nak sambung jaga....in June baru start lagi.

Apa story disebaliknya, biarlah weols sekeluarga je tahu ye. Hihi. For me, we as her boss berhak letakkan syarat since gaji di demanded terlampau tinggi. Dan dia as a worker, yup...hak dia untuk end her service sekiranya rasa syarat tu dia tak berkenan. 




So back ke story balik kampung ambil kazen zie tu tadi, memandangkan jadi dari Serian - Sri Aman tahap yaaaaa ampunnnnnn, teruk bebenor jalannya. Kan zie dah sarat mengandung.... tak dapat koooo drive laju² & terhentak kuat. Sudahnya dari pukul 10am gerak, sampai Sri Aman pukul 3pm. 5 hours journey...ko ghase?

Tu belum sampai lagi tu. Baru half way. Dari Sri aman, ke Engkelili/Lubok Antu plak tu....Aduhai. End up,  pukul 5pm baru weols finally sampai kampung halaman emak zie. Tak sempat plak nak ambil gambar kampung. Rushing. Hihi.

Almost 1 hour di kampung, then weols terus gerak balik Kuching. 6pm gerak sampai Kuching 11:30pm....bayangkan. 12 hours plus journey overall. Giler letih weh. Dahlah esok kerja dan zie tak sihat sebab dari day 1 CNY, zie memang kena Asthma dah. So end up, ambil emergency sick leave koooo aku. Huhu









Tadaaaa! Ni ler dia my new babysitter merangkap kazen sendiri. Christina Mandang nama dia. Syukur sangat² Allah swt permudahkan pencarian babysitter. Kalau tak risau zie. Berhenti kerja is not an option bila kau banyak commitment dan kau ada emak untuk kau sara. Takkan nak semuanya bergantung dgn suami. Kesian suami. Mampu dia tanggung kami sekeluarga, part tanggungjawap Zie dari segi kewangan untuk emak zie.... tak mampu dia nak bagi sebanyak yg zie bagi & support emak zie setiap bulan. Dahlah Mikail ke sekolah swasta...paham² je la perbelanjaan yuran bulanan sekolah swasta. Bayar rumah & kereta 3 buah lagi...bills lagi. Takkan nak harapkan suami je.

So zie tak nak pentingkan diri sendiri, Zie still ada tanggungjawap. So... resign is not an option. Syukur sangat² kazen zie ni dia tak demand gaji. Dia terima je brapa weols kami ikut budget weols. Alhamdulillah. Terus dapat babysitter yang dapat tolong zie jaga anak² siang dan malam. Felt so thankful. Ditatang bagai minyak yg penuh! ♥

Awal Zie gtaw dia, termasuk tahun ni...contract dia dengan dia selama 4 tahun je. Kira dia hanya jaga irfan & baby utk Tahun 2019 & 2020 je. Tahun 2021, Irfan dah masuk tadika Tahun 4. So tinggal jaga anak dara zie tu je sampai lah baby NM masuk tadika. Lepas tu andai kata dia tak nak cari kerja lain and nak balik kampung je....then up to her lah.

Harap berjalan lancar semua yg di rancang ni. Amin.




Pertama Kali Irfan Ke Doktor Gigi



Risau dengan gigi irfan yg appeared berkerak (tak nak nanti akan jadi gigi buruk ler plak), Zie called nearby dental clinic di area rumah weols. Paling dekat adalah Klinik Pakar Pergigian Anmas (KPP Anmas)...tak sampai pun 5 minit drive.

Set appointment untuk 2 orang terus. Untuk baby Irfan dan untuk diri sendiri. Zie nak cuci gigi actually. Lama dah tak cuci sebelum mula berkerak. Haha.




First time gak lah Zie ke KPP Anmas ni actually. Selalu ke klinik gigi area satok je. Zie pergi di branch Sukma dorang. Sampai je, environment kat sini amat menyenangkan. Di ruang menunggu (lupa plak nak snap) ada mini playground untuk budak²

...apa lagi Irfannnn....syorga je dia memanjat di situ.




Dentist dan staff kat sini semuanya friendly. Haaa...sure tertanya² siapa perempuan yang memangku Irfan tu kan? Dia babysitter Irfan, kazen zie sebelah emak. Yup, she an Ibanese ♥ Masa CNY aritu, Zie ke last minute balik kampung sekeluarga sebab nak ambil kazen zie ni.

Yang tu...in next entry zie storykan ye. Ada story disebalik pengambilan dia untuk jadi babysitter anak² weols. huhu.

Berbalik pada Irfan... uols tengok tu muka dia. Bukan reti takut dengan orang. Senyum² gelak² je dia di suruh buka mulut.





Selepas banyak kali percubaan untuk dia buka mulut, akhirnya weols give up. Dentist tu hanya dapat check je, Tp untuk process cuci stained di gigi dia tu.... memang tak dapat ler. Sebab irfan tak nak buka mulut. If di paksa pun, dgn keadaan dia meronta².... camno tu nak cuci kan. Betul tak? Haha

So zie consult lerrr dengan dentist tu. Camne nak kasi stained di gigi dia tu hilang sebab memang setiap hari berus gigi dia. Asal dia makan je, sekali berus gigi. Dentist hanya nasihatkan untuk kerapkan cuci gigi dan kurangkan makanan manis.

Actually Irfan memang belum lagi makan makanan manis. Baru je umur 1 tahun 4 bulan....hilang akal ke apa bagi dia makanan manis². So zie gtaw dentist, memang zie belum lagi bagi dia makan makanan manis. Then dia kata, susu pun boleh mempengaruhi gak.

Terus Zie teringat, jangan² gara² tukar ke Susu Anmum Kurma jadi gitu kot. Sebab sebelum ni, dia menyusu susu Anmum Madu. Then doktor nasihatkan tukar balik ke susu lama, which is Anmum Madu tu la. So yup...tukar terus once yg kurma tu dah habis.

Ni video dia time di Klinik gigi Anmas tu. Mudahan lah stained di gigi tok mengakibatkan gigi dia jadi buruk. Risau zie dibuatnya taw. Senangkan kita yg dewasa ni sakit gigi lagi tak dpt tahan. Inikan pulak baby. Walapun zie tak pernah rasa (mintak jauh arrr kena sakit gigi) macam mana rasa sakit gigi...

tengok orang yg sakit gigi pun dah tahu sakit dia macam mana. Sampai bengkak muka koooo. ko ghase? Takpe, tunggu dia besar sikit, dah tahu erti buka mulut...baru bawa dia jumpa dentist. Mikail elok je gigi,....putih bersih.

Kena ke adik...berkerak. haha! Bukan tak beruskan gigi dia tau. Berus but still gak jadi gitu...nak buat camno.... huhu. Siapa ada tips utk hilangkan kerak gigi, sudi² ler kongsi tips tu ye. Makasi in advance... XOXO ♥





3x Tukar Size Kasut Adidas Superstar W di Zalora




Masa terima kasut Adidas Superstar W buat pertama kali nya, soooooooo excited koooo. Tak sabar nak bukak kotak. Bila buka dah... alahai, rupanya Size 6 UK adalah size orang lelaki. Soooooooo besarrrrr. Stress mak! Haha.

Sebab lamaaaaa dah dok intai kasut Adidas ni taw. Dari tahun lepas dok intai². Macam tu harga dia still mahal, RM580 sepasang! Giler kau nak membelinya. So Zie kan pembeli yang bijak. Zie akan sentiasa tunggu benda alah tu on Sales, then baru Zie rembat. Makanya... jadilah macam Zie! Haha.

Harga Sale dari RM580, jadi RM376.90 jer. Jauh murah tu. 








Nasib kan, di Zalora sememangnya sediakan kemudahan pertukaran Size. Tak kisah lah berapa kali kita nak tukar. So far termasuk penghantaran pertama tu, dah 3x Zie request exchange size. Huhu. Dari Size 6 UK ke Size 5.5 UK. Masa tu Size 5.5 UK je paling kecik. So terpaksa lah try, kot kot muat dengan kaki ku yg comel ni.

Bila sampai, still lagi besau nah! Huhuhu. So Zie nak request refund sebenarnya.... tapi tertengok, tetiba ada Size 4.5 UK (paling sesuai kat kaki zie adalah Size 4 UK sebenarnya), so gamble je lah.... if kali ni size 4.5 UK pun besar... memang request for refund je lah. Redho....






But to my excitement.... Muat! Errr...actually takde lah muat mana pun. Still longgar. Size 4 UK rasanya baru perfectly fit on my feets. Tapi nak buat camne, still SOLD OUT. Huhu. Since Zie tengah mengidam nak pakai kasut ni (since di Kuching takde jual model Superstar W... superstar biasa je, ada. Zie nak Superstar W ni...stylo!)
Nanti pakei je lah stocking tebal sikit.






Tadaaaaa.... cantiknyaaaaa! Zie memang dari duluuuuuu lagi minat design Adidas simple cam ginie taw. Old school design ni sebenarnya. Zie tak berapa berselera sangat dengan design yg latest nie. Nak kata kasut utk jogging, tak juga. Nak kata kasut utk kasual...serupa kasut jogging. You know what i mean, right? Hehehehe.

For me, design utk jogging/running... then strictly utk aktiviti tu. Design utk berhuha² jelajah shopping mall....haaaa, khas utk aktiviti tu je lah, betul tak? Coz sesetengah orang ni, design utk running/jogging pun pakai je utk berhuha² di shopping mall. Err.....ni based of my taste of style lah ye. Hehe


Lain orang lain dorng punya taste of style ^_^ Apa apa pun, Yayyy! Finally kau milikku Adidas Superstar W... fully sponsored by my Mr P.G.A ♥





KKIA Salah Kira Due Date, Tarikh C-Section Terpaksa Di Tukar





Merujuk daripada Entry ini ⇢ 8 Bulan Mengandung, Baru Buat Buku Pink?! , kan masa zie register kandungan dan buat buku pink hari tu, Dr. Safar terus booked czer date + BTL (zie terus berikat lepas giving birth kali ni ye. Zie ikut saranan doktor sebab termasuk yg kali ni nanti, dah 3x zie czer. Cukuplah tu 3 orang anak). Kan dia dah tetapkan 7.3.2019 adalah tarikh Czer + BTL zie, based on EDD 17.3.2019.

Actually dorang (Nurse & Dr. Safar), tersalah tengok dan tersalah kira tarikh EDD zie. Zie tak salahkan dorang sebab nak refer balik 8 months ago.... agak memeningkan wooo. So dorang terlepas pandang dengan report masa pertama kali zie register kandungan zie. Zie ada gak gtaw dorang yang Zie nya first EDD pada 26.3.2019. Tapi tak tahu gak lah why dorang still follow latest EDD 17.3.19 tu.

Bila zie next follow up pregnancy check up Zie dengan Dr. Tan di KPJ Kuching Specialist Hospital, aduhai...membebel Dr Tan kat dorang. Haha. Ada gak Zie backed up dorang, Zie kata... "they overlooked maybe...cannot blame them since it's been 8 months already.". Dr Tan tanya, bila next appointment di KKIA nanti, make sure dorang tukarkan tarikh czer zie sebab if di beranakkan pada 7.3.2019, a little bit too early. Baby dalam rahim baru je cecah 37 weeks katanya. Kelahiran pra-matang nanti plus paru² baby belum ready utk adapt persekitaran.




Jadi masa appointment di KKIA aritu, terus Zie request kat nurse yg attend Zie yang Zie nak jumpa doktor sebab nak bincang pasal pertukaran tarikh czer & BTL zie yg dah Dr Safar tetapkan hari tu. Zie explained ler reason dia kenapa and tunjuk note yang Dr. Tan tuliskan. So lepas routine check up dgn nurse, bila nama Zie Dr Safar panggil...

....explain ler pula dari A - Z dgn Dr Safar. Banyak kali Zie repeat mintak maaf dengan dia sebab dah susahkan dia. Kalau dari awal Zie register kandungan di KKIA, takde nya masalah ginie. Sebab bukan senang nak tukar tarikh czer yg dah di booked dengan Sarawak General Hospital. Paham² je lah...ramai orang. Bukan kita sorang je kan.

Dahlah dia terpaksa gak manually kira untuk pastikan betul² tarikh EDD zie memang 26.3.2019. Selepas 1jam lebih...akhirnya, dapat gak Zie tarikh baru untuk Czer + BTL...alhamdulillah. Friendly sangat² Dr. Safar ni taw. Even Zie dah susahkan dia, senyum n ketawa² je dia uruskan. Semoga Allah swt permudahkan urusan dia di dunia dan di akhirat berkat di permudahkan urusan Zie. Amin.

Meaning, 18.3.2019... Zie kena admit SGH sehari awal. Untuk tujuan check up segala bagai sebelum tarikh zie di beranakkan secara C-Section. Then sekali gus BTL terus. Doakan urusan bersalin zie nanti di permudahkan dan takde sebarang delay... InshaAllah.

Tak sabar nak beranak sebenarnya! Hihi





8 Bulan Mengandung, Baru Buat Buku Pink?!



AMARAN : Entry ni agak panjang. Buat pregnant mommies yang berdepan dengan situasi sama macam Zie, di nasihatkan baca sampai habis. Haha. 



Di Entry --> Throw Back Entry : 35 Weeks Check Up di KPJ Specialist Hospital, Zie ada mentioned tentang baru register kandungan dan buat Buku Pink di Klinik Kesihatan Ibu dan Anak (KKIA) pada usia kandungan 33 minggu (bersamaan 8 bulan), kan? 

Story dia macam ni, sebelum ni... masa zie register kandungan di KPJ Specialist Hospital under Dr. Tan Yiap Loong, Zie ada refer kat Dr Tan.... if nanti Zie decide nak beranak di hospital kerajaan, boleh ke bawa buku ni. Sebab Zie ever dengar rumors kata tak dapat sekiranya tak ada Buku Pink (buku dari KKIA)...So Dr Tan gtaw ler... no such thing! KKM have to attend and terima.

So zie okay ler, since dah refer kan. Then  masa kandungan Zie 5 bulan dulu, Kakak ipar Zie pun ever gak bagitahu kat Zie, wajib daftarkan kandungan di KKIA walaupun check up di swasta. Terus Zie call KKIA dikawasan kediaman Zie. Then 1st thing nurse tanya, "Plan nak beranak kat mana?", masa tu memang plan nak beranak di KPJ hospital je.

So nurse kata, "kalau macam tu takde masalah, Puan. Asalkan kandungan puan ada doktor yg pantau." So lega zie dengar. Tak tahu gak ada akan mendatangkan masalah di kemudian hari. Masa kandungan Zie dah 8 bulan (in 33 weeks to be exact), tetiba zie menyuarakan kat kawan seopis Zie, macam nak tukar fikiran je. Tak nak bazirkan 15K untuk beranak di KPJ (sebab kalau ada complikasi, jangan² sampai 20K...fuhhh) sedangkan if Zie beranak di hospital kerajaan, free of charge kalau guna GL suami (bukan free gak ler sebenarnya, akan di potong gaji kemudian hari nanti time pencen dengar²), siap dapat 2nd Class Room lagi tu ikut kelayakkan pangkat suami.

So Zie suarakan ler kat kawan seopis gtaw nak beranak di hospital kerajaan je lah, tapi takde buku Pink kata Zie. Then google lah segala bagai info, semuanya rata² kata perlu buat & daftar dgn KKIA sekiranya nak beranak di hospital kerajaan dan sekiranya plan lepas beranak, nak register kelahiran di KKIA....wajib!

Alamak! Terus susah kooo hati Zie. Sebelum zie call KKIA tmpt Zie, Zie tanya dulu dengan kenalan FB zie (bini kepada kawan husband sebenarnya, sama² anggota time dorang berkhidmat di Sri Aman, Sarawak dulu)... perlu ke? Dia ku Jururawat di KKIA jugak. Nasib! Yup....after referring dengan dia, wajib register dan buat buku pink.

So tawakal je la call KKIA di tempat Zie utk tanya dan uruskan semua benda alah tu. 

Sampai je di KKIA Pantai Damai, dup dap dup dap terussss kooo jantung. Kan kita ni selalu dimomokkan dengan statement "Haaaa...jaga kau. Siap ler kena marah dengan nurse kat situ". So mindset terus dah set, habis lah aku....malu arrr kena bebel ni nanti.

But to my surprise.... tak koooo! Siap layan zie dengan senyuman. Sedikit pun dorang takde masam muka. apa dorang kata "Takpe, kami uruskan. Ni ada buku dari KPJ ni. kami dapat refer melalui sini. Takpe. Sebab Puan dah memang ada check up dan ada rekod.."

Fuhhh...lega selega² nya. Proses register buku pink, yup...memang makan masa. Memandangkan Zie belum kena injection kancing gigi, dorang terus bagi lepas buat buku pink tu. Selamat duit iols...haha. Sebab by right in next appointment di KPJ, baru akan terima injection tu.

Lepas semua proses dengan nurse settled. kena jumpa doktor plak. Dr. Safarina time tu on duty. Dr Safar sarankan agar Zie follow up di 2 tempat. Di KKIA dan di KPJ juga memandangkan Dr Tan dah lama dah taking care kandungan Zie. Nanti dia just refer menggunakkan report dari Dr Tan je.

Zie memang no problem. Sememangnya plan utk follow up di 2 tempat.






Alhamdulillah, hampir 3 jam berurusan. Akhirnya siap sudah proses register kandungan di KKIA. Yayy yayyy! Zie dah ada buku pink...yay yayyy! Tak risau dah if nak beranak di hospital goverment. Hihi. Kata nurse dan doktor...time nak beranak nanti, WAJIB bawa kedua² buku - Buku Biru dari KPJ dan Buku Pink dari KKIA. By the way, the reason why uols wajib buat buku pink walaupun uols buat check up di swasta? Sekiranya dari Pregnant - Beranak - Register Kelahir - Baby Check Up semua uols buat di swasta.... then tak perlu ye uols. Sebab tu orang kaya tak pernah merasa pijak kaki di KKIA...haha.
Tapi sekiranya your plan are --> Pregnancy - Beranak je check up di swasta. Selepas tu, register kelahiran dan baby check up setiap bulan uols plan nak buat di KKIA. Then...di sini lah buku pink tu AMAT penting. Kalau tak, uols akan di kategorikan Late Booking. If kena late booking ni, dapat memang dapat.....tapi agak sukar lah. Hidup kita, jangan susahkan kerja orang lain semata² nak urusan kita sendiri senang. Ingat kita sorg ni je ke nurse² di KKIA tu nak handle. Bertimbang rasa. Jangan biarkan uols jadi Late Booking. Seelokknya register sebelum beranak.

Andai kata tak nak ikut macam Zie, follow up di 2 tempat. Time uols nak register tu....uols just bagi tahu je kata nurse yg attend uols tu, yang lepas ni...semua follow up, uols buat di klinik swasta. Nanti ada lah nurse tu terangkan procedure camne. Jangan takut, nurse KKIA tak garang. Dorang semua friendly and sooo helpful. Zaman nurse KKIA garang² dah berakhir dah. Skrg zaman semua nya friendly. Tp kalau nurse di hospital kerajaan tu...depends dgn personality nurse itu sendiri lah. Tak semuanya garang² ye. 

Berbalik kepada kes Zie, Dr. Safar siap dah tetapkan tarikh czer zie on 7.3.2019. Tapi....2 minggu selepas appointment ni, tarikh czer zie terpaksa suruh Dr Safar tukar lagi. Sebab.... Bersambung in next entry ye. Hihi. 

InshaAllah Isnin ni zie sambung....