Nih Zie ajar cara² buat Ketam Masak Telur masin. Been my favorite for ages! I loveeeeeee it soooo damn much :D So jom memasak...hehe
Bahan² yg di perlukan
5 ekor Ketam
6 biji Telur Masin
Tepung Kentucky (boleh ganti tepung gandum)
6 ulas Bawang Putih
2 biji Cili
Susu Cair
Bahan Perasa
Pertama sekali bersihkan ketam siap². Kalau uols ada tepung kentucky, gaulkan dengan tepung kentucky. Kalau takde, tepung gandum pun okay. Zie guna tepung kentucky...hehe. Sedap lagi :P
Kalau guna tepung gandum, campurkan sedikit garam n lada sebarang perasa ea.
Lepas tu, goreng. Then asingkan.
Sebelah kiri : Daun Kari, Bawang Putih (dicincang) dan Cili (cincang)
Sebelah Kanan : Telur masin sudah di rebus dan di hancurkan.
Note : Sesetengah orang, dorg just guna telur kuning telur masin tu je. Ada gak org guna telur putih (cth: 4 biji telur kuning & 2 biji telur kuning + telur putih).
As for Zie... Zie guna kesemuanya. Hahahaha. Tak kuasa nak membazir² :P Janji sedap...hiks
Tumiskan bawang putih, cili dan daun kari. Bila dah angkat bau, masukkan telur masin yg telah di hancurkan dan susu cair. Kuantit susu cair... uols agak² sendiri la ea. If selera masing². Gaul sampai kuah pekat
...once dah pekat, masukkan ketam. Gaulkan sehingga sebati dgn ketam.
Siap ^_^ Selamat mencuba...xoxo
No comments:
Post a Comment