Resepi Lamb Shoulder with Black Pepper Mushroom Gravy




Hehe...my new western dish recipe ^_^ Kali ni buat Lamp Should with Black Pepper Mushroom Gravy. Lama tak mengasah skill memasak kooo uols. I loveeee western foods soooo much. Thats why try making my own. Budget sikit...hehe

...bila sendiri buat, syorga kooo kau nak letak kuah sampai melimpah limpah gitu. Hahaha. So below recipe dia ek.



Utk Lamp Shoulder tu, Zie rebuskan separuh masak dulu... sebab tak suka arr bila kau BBQ nanti, terkena kes not fully masak. Walhal daging dah hampir kepada hangus gitu...haha. Tu yg Zie rebus separuh masak dulu... then baru perap.

Bahan² untuk Perapan :-
Sos BBQ
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
** Perap selama 1 jam sekurang² sebelum BBQ

Amount bawang dan halia tu korg agak² lah ea. Hihi. Sebab Zie main taram je. Ikut bilangan Lamp Shoulder. meanwhile bahan² utk kuah plak, as below :-

Bahan² untuk Kuah :-
Shitake Mushroom **dihiris nipis
Tepung gandum
Sos Lada Hitam
Lada Hitam **ditumbuk kasar
Sos Tiram
Kicap Pekat
Bawang Besar ** dipotong dadu
Minyak masak @ buttter untuk menumis

Cara² Membuat :-
  1. Tumis bawang besar dan lada hitam sampai naik bau.
  2. Masukkan tepung gandum dan gaul. Jangan tuang air terus ea... takut nanti tepung gandum jadi bergumpal². Tuangkan air bila tengok tepung sudah sebati dgn bahan yg di tumis.
  3. Bila air sudah mula mendidih, masukkan Shitake mushroom, sos lada hitam, sos tiram dan kicap pekat.
  4. Gaul sampai kuah menjadi pekat.
  5. Tuangkan kuah pada Lamb Shoulder yg sudah siap di BBQ tadi :)



Uols boleh je serve dengan apa² je yg korang suka. If malas nk buat mash potato, uols goreng or bakar je sekali fries. Macam Zie, Zie served sekali dengan Sweet Corn (sweet corn ni kalau di bakar dalam aluminium foil lagi sedap kooo. Lupa plak nak buat gitu), baby tomato dan mash potato.

Selamat mencuba uols :*





No comments: