Resepi Sambal Toktok byZieMadini




Bahan-Bahan:
Segenggam ikan bilis
10-15 tangkai cili padi
1 biji cili merah
1 biji cili hijau
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci belacan bakar
Minyak utk menggoreng
Garam dan gula secukup rasa
Jus limau kasturi secukupnya
.
.
Cara-Cara Membuat:
• Mula-mula kita goreng dahulu ikan bilis hingga garing, angkat dan ketepikan.
• Kemudian goreng pula bawang merah, bawang putih, cili padi, cili merah dan cili hijau hingga layu. Angkat dan ketepikan.
• Belacan di bakar kalau nak goreng sekali pun boleh (tp saya pilih bakar berasingan).
• Tumbuk ikan bilis kasar-kasar, keluarkan dari lesung dan ketepikan
• Kemudian tumbuk pula cili padi, cili merah, cili hijau, bawang merah dan bawang putih hingga lumat.
• Perasakan sekali dengan garam dan gula.
• Masukkan dalam bekas dan perahkan limau kasturi.
• Akhir sekali baru campurkan dengan ikan bilis tumbuk tadi dan gaul rata (Dengan mencampurkan ikan bilis pada peringkat akhir akan membuatkan sambal terasa rangup bila tergigit ikan bilis)

Siap! Selamat Mencuba uols... Xoxo


2 comments:

Suria Amanda said...

Sedapnya Zie...ni kalau makan ngan nasi panas, ada ikan goreng..huiii mabeles...

Zie Madini said...

Suria
--- kannn kak. Bertambah² nasik di buatnya