Belajar Bahasa Sarawak Bersama Cik Reddish **Sesi Ke-10**


Pssttt..lame giler kan kelas berbahasa swak Zie nih x terupdate². Time memula jek hangat...hangat² taik ayam maaaa, ape ko pkir...hahaha :P So since ramai dh readers zie dok ngiyau² soh Zie update kelas nih...

Sooo...nah engkauuu. Sila khatam bahasa sarawak yg terbaru nih ea :P




1) Kucing
Ayat Bahasa Sarawak -->> Pusak (Pronounce : Pu-sak)
Contoh Penggunaan Ayat -->> "Oh tedah pusak terbiar ya. Tedah nya kenak paluk leh org ya. Pey jaik org ya eh."


Maksud Ayat -->> "Kesian ar kucing terbiar tu. Kesian dia kena pukul oleh org tu. Jahat nah ar org tu."



2) Anjing
Ayat Bahasa Sarawak -->> Asuk (pronounce : A-suk)
Contoh Penggunaan Ayat -->> "Kat rumah ya ada asuk suka ngepong org mun org limpas umah ya. Geram kamek nak mangkong palak nya aie...haha"


Maksud Ayat -->> "Kat rumah tu ade anjing suka kejar org kalau org lalu rumah tu. Geram aku nak pelangkung kepala die taw...haha."



3) Jemu
Ayat Bahasa Sarawak -->> Meluak (pronounce : Me-lu-ak)
Contoh Penggunaan Ayat -->> "Dah sik maok agik dah kamek makan pizza ya. Meluak eh."


Maksud Ayat -->> "Dah tak nak lagi aku mkn pizza tu. Jemu ar."



Haaaa 3 je ayat baru yg uols kene blajar n hafal. Namo bg byk². kang mental block plak ko nnti nyah oiii...hahahaha. Insya'ALLAH, next weekend akan update session ke-11 plak

...doakan lah Zie x jd pemalas ea...hahaha :P













Princess Redbloodsnow Copyright©

12 comments:

ardinihumaira said...

walopun aku selalu datang blog ko, aku tetap tak meluak mengomen. aku suka! hahaha.. yunk, ayat aku betul ke idak ni.. ahaha aku mencoba..


coba kau dengar... coba kau lihat.. coba kau.. err.. pesal aku p nyanyi lagu pejal tahir ni :p

Redbloodsnow said...

♥ ARDINI
-->> hahahaha...lawak ko yang. tergelak aku. a'ah pandaiiii anak murid aku nih. cpt say thanks kat cikgu gediks ko nih cepattt


:D

mini_ace said...

kamek rasa susah payah bebenor bahasa kitak. memang totally different a...hahaha.. kire kalau gi sana mcm tercengang2 ke zie? ke bykan orang kat tmpt zie ckp gak bahasa standard

ishak said...

ktk orang sarawak kah ? wah bagus juak kitak ingkah benda tok kat blog,janji sidak semenanjung dapat faham klaka sarawak......

Redbloodsnow said...

♥ MINI ACE
-->> hahaha..ok gak bahasa swak awk tuh dear. susah ea bhs weols??? cam x susah jek tgk..hahahaha. Tp mmg la, ade terbelit² lidah nk sebut kan :P


♥ ISHAK
-->> hehe..aok bro. mek org swak. Kuching mali..ceaaa..hehe. Ya lah tek. cdak tok maok blajar bhs kita, ya mek adakan kelas bhs kita dlm blog.

k information cdak :P

Chik chuMeLL said...

yang...mekacih yer..syggg zie..muah2..!!hehehe..

Ena said...

camtu yeh! zie..

akak nie tingin gak nak cakap sarawak nie.. tp keras bebenor lidah akak nie.. aorg pronounce lain.. akak bunyi lain.. hoho..
btw, thanks ea dear!!

shajimy... said...

akhir bulan nie maok gi kuching leh lar kmk kelakar sarawak..tol ker ayat ?? hahaha bantai jek lar... o(>,<)o

* mEsSy * said...

bangun semua!!

"SLAMAT PAGI CEKGU"

'cekgu suka maen bole, ary2 cekgu maen bole' **tetiba jork..

pssttt!! akhirnya muncul balek klass cik'reddish kitew nih..

:P

shahrul said...

orait~~
tenkiu kak..
begune nih..bile saye turun kuching nnti..hehe..

:p

eyes143.. said...

kt cni lau jemu = muak.. =]

arin 별 said...

yahhh. kacak na entry tok. hehe.
selalu ka update entry pelajran bhs swak tok? hehe..=D