Tips Simpan Daun Ketumbar Tahan Lama



Ermm...lama rasanya Zie tak buat Tips Orang Dapur シ Kali ni Zie nak kongsikan tips camne nak buatkan daun ketumbar tahan lama bila di letakkan di dalam peti sejuk. Selalunya 2-3 hari gitu akan jadi kekuningan daun dia lepas tu kering dan mati.

...tips zie ni, utuk bukan daun tu kering... tapi kekal hijau ^_^




First of all, uols cuci bersih² dulu daun ketumbar, lepas tu hiris. Mcm zie, zie potong halus² シ




Once dah siap hiris halus²... masukkan ke dalam bekas dan biarkan terbuka. Dengan ini ianya akan dpt keringkan daun. If uols tutup bekas tu... daun yg sudah di hiris tu akan jadi rosak dan basah. Kita tak nak dia basah.

...jgn tutup. biarkan gitu je. Nanti daun tu akan kering dengan sendiri dan still stay hijau ^_^





Oh... if peti ais uols ada ruang "Fresh Room" mcm gini... better lagi letak. If takde... mana² bahagian dalam peti ais (asalkan jgn bahagian sejuk beku je lah ea), boleh シ So uols... selamat mencuba ^_^ Tips jimat dari Zie. Takde lah kau asyik² membeli je.

...walaupun murah je daun tu but still jangan membazir.






1 comment:

Syira Lokman said...

ouh..tu ke tips die..baru tauuuu..selalu cepat je layu kannn...
thanks sis :)
EHEM ! SYIRA DAH KELUARKAN BUKU TAUU...HEE..JOM SUPPORT !
^_^ BUKU SERENITY BY SYIRA LOKMAN ! FREE POSTAGE DAN HADIAH MISTERI (TERHAD).
Guna #serenitysyiralokman di fb, twitter dan ig untuk tengok teaser :D