Resepi Chicken Mango | .eat.enjoy.love.



🍗 Bahan² Untuk Ayam
• Isi ayam (bahagian peha/dada)
• Tepung Serbaguna
• Lada hitam & bawang putih (untuk perapan)
• Minyak untuk menggoreng 

Cara Membuat
• Perap ayam dengan lada hitam dan bawang putih.
• Perap selama 20 minit.
• Pecahkan telur ke dalam isi ayam. Gaulkan hingga rata.
• Salutkan isi ayam ke dalam tepung serbaguna. Goreng hingga kekuningan [deep fry]


🥗 Bahan² Dressing
• Mangga muda
• Carrot
• Daun ketumbar
• Sedikit bawang besar

Cara Membuat
 Parutkan atau hiris ikut saiz yang sesuai.


🍶 Bahan² Untuk Sos
• Sos Tomato
• Sos Thai 
• Gula Perang
• Cili api potong
• Perahan jus limau nipis

Cara Membuat
• Campurkan semua bahan dan didihkan atas api kecuali cili api (bubuh last sekali).
• Sukatan agak-agak ikut citarasa. Kalau sos terlalu pekat boleh tambah sedikit air panas.
• Gaul Ayam dengan mangga dan bahan-bahan yang dah dihiris tadi.

SIAP! 👩🏻‍🍳
Simple je kan buat masakan Western ni.
So, selamat mencuba. Xoxo!
.eat.enjoy.love.



Olin Dah Boleh Balik!


Sambungan dari entry : Olin Kena Tumor (klik untuk baca)

Olin warded kat Dr Zawani Animal Clinic selama 3 hari 2 malam. Admitted hari Sabtu (7.8.21), discharged pada hari Isnin (9.8.21). Lepas balik kerja, almost 6:30pm Zie sampai kat klinik. Mujur belum tutup lagi. I am the last customer...hehe. dalam dah ada 3 orang pet owners tunggu turun jumpa doktor.

Since mine one is ambik balik Olin... so tak perlu ambik turn bagai. Terus je ke kaunter untuk uruskan pengambilan Olin dan final payment untuk surgery & ubat²an dia.



Alhamdulillah.... pembedahan pembuangan tumor Olin semuanya berjalan lancar tanpa sebarang komplikasi. Syukurrr. Selagi Olin tak di depan mata, selagi itulah jiwa tak tenteram. Olin je difikiran. Hanya yang ada pelihara haiwan perliharaan je akan paham apa Zie rasa.

Oh ye...si kepoh bulus tu kuching di klinik tu. Means kucing Dr. Zawani leh tu kalau macam tu kan. Soooooo bossy kelihatan dia masa Zie masuk klinik. Duduk atas kaunter dengan gaya diva gittew. Kelas kau, miaw! Hahaha. 

Comel! Geram aku! Haha.




Senyap je Olin duduk dalam carrier cage tu. Tengah tahan kesakitan kot. Kesian dia. Nampak muka dia muka sakit taw. Sayang dia sangat². December tahun ni, genaplah dia berumur 18 tahun. Zie jadikan tarikh 16.12.2003 adalah tarikh hari jadi dia. Sebab masa tu lah Zie jumpa dia kat tepi jalan.

Kucing pungut dia ni sebenarnya. Setia bersama Zie sampai sekarang.




"Souvenirs" buat Olin. Haha. Macam manusia jugak weh. hehe. Ada ubat pills gak. hihi.  Malam tu Zie tak perlu bagi dia ubat dah sebab sebelah petang nurse di klinik dah bagi dia ubat. Doktor bekalkan dia ubat antibiotic, ubat surut radang (rasanya ni ubat tahan sakit ni. Lupa plak tanya time tu), air untuk cuci luka dan iodine





Inilah dia kawasan tumor yang jahat tu. besarkan tempat surgery dia :( Yang tengah tu "berlubang" uols jangan hairan. Sebab kulit Olin dah tak dapat di tarik lagi. Terpaksa buat jahitan gitu. sebab kat kawasan tu lah permulaan tumor dia. Officially now, Olin dah takde 1 nenen. Terpaksa di buang. Nasib dia dah tak dapat beranak lagi. Lama dah Zie mandulkan dia. Right after dia beranak kali ke-2. At least dia dah ada merasa pengalaman jadi seekor ibu kepada 4 ekor anak

Sejujurnya.... takut Zie nak cuci luka surgery dia tu. Terutama sekali kat bahagian yang "berlubang" tu. Terketar² je tangan ni tiap kali nak dap dap kat tempat tu...huhu. Sebab takut dia terasa sakit bila di cuci kat situ. haishhhh....





Cantek dah tempat dia Zie sediakan untuk dia berehat sembuh dari lepas buat pembedahan. Ala kadar dulu Zie belikan barang² dia. InshaAllah...soon Zie akan belikan dia her own house (pet house lerrr of course...hehe), so that dia akan her own private space...gittew. Haha.

Soon gak, akan belikan dia tempat utk kucing bermain. Di shopee ada jual....syukur ada shopee! Hihi/ Slowly akan jadikan rumah di kem tempat dia betah tinggal. Tak nak dia kemurungan cam last year sampai "lari" dari rumah dia. Serik tau Zie. Almost seminggu dia hilang masa tu.

Setiap malam Zie bertangisan sedih terkenangkan dia. Syukur rezeki Zie untuk peliharaan dia masih Allah izinkan. Masuk hari ke-5 dia hilang, setelah puas Zie cari dia disekitar kem (siap tampal poster Missing Cat di setiap block kem, okay... haha)... akhirnya terserempak dengan dia di parking space. Dia duduk tepi kereta Persona yang totally sebijik macam kereta Zie. Pandai dia kan...

Kenang yang tak akan Zie lupakan....




Olin Kena Tumor :(

 


Hendak di jadikan cerita, on last Aug 7... emak gitaw Zie, Olin luka di dada, Mula² ingatkan luka kecik je. So Zie pesan, sapu ubat. Then bila emak kata, asyik berdarah je and emak tak dapat nak sapu ubat sebab Olin garang, Asyik nak mencakar dia je. So Zie pun.... "baiklah. Kejap lagi sampai.." So Zie pun terus ler ke rumah emak. Sekali gus ziarah emak, topup barang dapur dia yang kurang pe suma.

Settle semua, baru ler dapat panggil Olin untuk sapu ubat kat "luka" dia. Bila tengok je Zie luka dia, Ya Allah...terkejut Zie. Isi sampai terkeluar (time tu kan bodoh, still ingat luka sampai isi terkeluar...huhu. Langsung tak tahu benda alah yang di kata "Isi" tu sebenarnya tumor dia).

Membebel lah Zie bila tanya emak, bila emak perasan Olin luka. Emak kata last week. Ya Allah...seminggu lebih dia gitu and emak baru gtaw Zie sekarang. Then mak kata, asyik lupa je. Dia tengok Olin okay je takde lemah bagai.... tu dia asyik lupa gitaw.

FYI, Olin stay dengan emak sebab Zie dia kat kem polis flat. Kemurungan dia duduk dengan Zie sebab tak dapat "pijak tanah"...paham² ler bila duduk di rumah bertingkat²... huhu.



Memandangkan takde cat carrier cage, terpaksa lerrrr pergi ke Pet Shop yg terdekat beli carrier cage. Mujur ada jumpa yang simple and lawa. Hihi. Beli, then terus patah balik rumah emak... ambil Olin. And terus bawa perlu vet.

Mula² Zie ke vet tempat selalu Zie bawa kucing² Zie (kat area office tempat Zie kerja...ambik senang nak ambil dia balit lepas warded nanti)... Tapi tutup ler pulak bila sampai kat situ. Rupanya closed at 5pm dorang dah sekarang. Lama tak pergi.





So Zie google ler, ada lagi tak vet yang still open sampai malam. Alhamdulillah...this is the only clinic time tu buka di Kuching, Dr. Zawani Animal Clinic. Tak jauh dari rumah emak rupanya. Dorang buka sampai pukul 7:30pm. Syukur....

Ramai giler wei orang. Sejujurnya...dah macam serupa dengan bawa anak pi KKIA check up. Haha. Almost 2 hours le juga tunggu our turn. Tapi tak terasa lama tunggu sebab pet owners yang lain sangat friendly. Sedar tak sedar.... dah our turn ♥





Alololo....kesian Olin. Risau and takut je dia kelihatan. Tak senang duduk dia dalam carrier cage tu. Hehe.




Bila our turn dah masok klinik (sepanjang covid ni, utk jaga SOP... hanya 4 orang owner sahaja dibenarkan masuk. Sebab tu lah sampai ke luar klinik berbaris. Well, to be honest.... sangat kagum dengan kekemasan dalam klinik vet ni. Bersih & Kemas... Siap pakai Coway air purifier plak tu.



Masa Olin dah di checked oleh Dr. Zawani, baruuuuu lah tahu "luka" tu sebenarnya adalah tumor. Allahhuuuuu.... Minta maaf Olinnnnn, mak tak tahuuuuu sayanggg. Bila tumor tu tumboh, pun tak tahu. Sampei membesar and pecah dari kult dia tumor tu membiak. Jahatnya kau tumor...keji nah.

Masa Dr Zawani terangkan yang Olin kena Mammary Gland Tumor, rasa nak menitis air mata. Katanya if in human, akan di panggil Breast Tumor. Allahhuuuu.... baru tahu kucing pun ada gak penyakit tu ea. Olin memang kena go for operation untuk buang tumor tu.

Menjawap ler dia warded 3 hari 2 malam... hehe. 



Once dia warded, kena bayar RM150 deposit dulu. Balance akan bayar habis once dia discharge nanti. Zie memang dah siap siap budget RM500 untuk cost surgery Olin. Bila Zie tanya, how much anggaran total untuk cost surgery dia sekali gus ubat² and warded pe suma. 

So Dr. Zawawi bagi ler quotation price around RM270 - RM300 macam tu. Surprised taw Zie. Murah nah. Last time when anak Olin, Rifqi went for surgery kat klinik vet yang Zie selalu pergi tu (takyah lah Zie sebut nama..hehe).... it cost me RM500 plus. Ward 2 days 1 night je. Surgery utk jahit luka di perut  akibat kena kaca tingkap pecah.

So bila di sini, memang cam tak caya je anggaran cost only RM300 macam tu. Tak akan more than that. Memang sah sah ler Zie akan pergi ke sini je lepas ni. Oh ye uols (warga Kuching), Dr Zawani Animal Clinic ni hanya terima haiwan yang halal je ye. Yang haram, dia tak dapat terima. Ada Zie tanya haritu... hehe.



Nah...a little knowledge tentang Mamamy Gland Tumor in cat ni. Apa terjadi pada Olin selepas surgery tu? Well... Zie sambung in next entry ye, uols. Pengajaran buat pet owner di luar sana.... Andai uols tengok macam ada ketulan di bahagian  nipple or mana² bahagian badan/muka/kaki your pet... cepat² bawa gi jumpa Vet ye, uols.

Jangan jadi macam Zie ni. Dah membesar sampah koyak kulit dada Olin, baru nak perasan yang di sakit. Owner yang sangat tak guna Zie ni. So, uols selalu² ler periksa kesihatan haiwan peliharaan uols ye. Amanah Allah untuk kita juga pet kita tu. 

... 'til then, uols. In next entry ye... sambungan entry ni. XoXo ♥






Sampai Sudah Treadmill Saya ♥

 


Pertengahan bulan Ogos yang lepas, kan husband ada belikan untuk Zie Treadmill. Hadiah kedua sempena birthday Zie; Fitness Equipment Pertama Ku ← klik link untuk baca balik post entry. FYI, benda alah ni Pre-Order. Takde ready stok. kena tunggu dalam masa seminggu gitu, baru stok sampai.

Then kena tunggu lagi 2-3 hari untuk dorang uruskan penghantaran. So...menjawap lerrr almost 2 minggu gak tempoh penantian ^_^ 




Finally sampai ♥ Yayyyy! Kesian dorang, time benda alah ni sampai...time tueeee lah jugak lift rosak. Nasib just tingkat 1 je. Kalau tingkat 6.... habis lerrrrrrr. hehe. Husband tolong dorang angkat sekali. Baiknya dia ♥♥♥

Dorang buka di luar je. Senang lagi kata dorang. Mana² ler.




Tadaaaaa! My simple mini home gym ♥ Dalam proses pengubahsuaian. Zie nak husband catkan dulu dinding...then baru letak cermin sebesar alam kat dinding tu. Nak fefeeling ala² di outside gym gittuh. LOL :P 

Zie nak play with colours Red, Black and Grey ^_^ Tak sabarnyaaaaaaa ♥ Tapi tak dapat ler nak buat sekali terus. Kena tunggu ada extra duit, baru dapat proceed. Tak nak kacau saving... hehe. Since ni home gym rumah di kem jer. 

If di rumah sendiri nanti... haaaa baru tak lokek kacau saving. LOL ^_^





Ni dia free gift beli Treadmill tu. Dapat lerrr Xcore Magnetic Bike worth RM888 kalau tak silap. Untuk besarkan kaki, okay mengayuh ni. Ni khas untuk husband je. Malas nak besarkan kaki...tak seksi nanti. Haha. Zie just nak tone-up kaki je.

So far now memang sedia ada sudah ada shape kurniaan Allah swt ♥ Cuma Zie hanya perlu slimkan sikit bahagian paha. That's all.




Setiap petang, lepas bermasak balik dari kerja... biasanya Zie akan workout selama sejam. Setiap hari without fail. If during weekday... biasanya belah pagi dan petang/malam. But lately ni, sejak budak² dah start sekolah balik ni... penangan bangun seawal 4:30am. Aduhaiiii... keletihan Zie lain macam je rasa.

...kejap workout, kejap tak workout Zie gara² terlampau letih. Tak konsisten dah lately nie in where Zie sangat tak happy about it. Tak suka. Tapi apa boleh buat... memang energy drained sungguh... huhu. Zie workout main purpose dia bukan untuk dapatkan a hot body ye.

Tapi untuk kesihatan. Zie nak hidup sihat. Cuma itu lah, result dari workout.... u gain a hot body. Ceaaaa... haha. Betul maaaa. Apa² pun, Zie tak akan force diri untuk workout seandainya Zie memang keletihan. Workout supposed to be fun and you enjoy it to the fullest. So, never push yourself okay. Tapi seandainya forcing the only way untuk uols workout is dengan paksa diri tu... and you are happy with it. Then... go for it.

Lain orang, lain caranya. Macam Zie... nope. Will not forcing myself. Biar result lambat, janji Zie happy and enjoy it to the fullest ♥


DIY Balik Gym Weight Bench Yang Lama

 


No wonder lah husband Zie beriya² halang Zie dari beli Xcore Home Gym hari tu. Rupanya still dapat di pakai lagi gym equipment yang lama di rumah emak dia rupanya. Cuma perlu di "touch-up" untuk cantikkan dia kembali. Rupanya ada bench dia rupanya. Nasib Zie tak beli yang baru untuk dia. Ingat nak surprise kan dia. Hihi

...jangan membazir. Yang lama still dapat pakai. DIY je untuk jadi macam baru... gittuh. 



Sooo... tadaaaa! Husband dah siap spray. Zie requested dia untuk spray warna hitam. Hitam itu menawan maaa... gittuh! LOL ^_^ See....cantek sudah Weight Bench weols ♥  Tugas husband, jadi tukang spray. Tugas Zie plak, jadi tukang tampal bench cover tu kepada yang baru.





So nih, Zie dah ordered PU Leather cover dari Shopee. Order 1½ meter. Should be enough kot untuk Weight Bench and Press Machine nanti. If tak cukup, kemudian² baru order lagi. Untuk weight bench, husband part sudah settled. So my part lagi tinggi.

...tinggal nak cari heavy duty stapler je lagi. Then the DIY project is ON. nanti kita tengok hasil DIY weols laki bini ye. Tak sabarrr.... hihi





Aduhaiii! Dah macam besi buruk ler pulak. Yang ni, Press Machine. So far husband checked, still elok je lagi, Perlu di buka satu persatu untuk di bersihkan dan di spray gak. Banyak lerrr kerja husband nanti.  Hihi. Tak sabar nak tengok hasil dah siap spray nanti.

My new hobby ni selain dari main PS4. Zie main gym dah skrg. Cuma Zie tak ke Gym place lerr... husband tak benarkan. So I'm making my own gym room. Gym Room, lepas husband siap part ni semua, baru husband akan start cat bilik.

Zie nak warna Grey. I love grey when it come to house paint. Nampak exclusive je tau warna tu. Can't wait for my Gym Room 100% siap♥

Burnout Fitgun Pad Kita. LOL!

 



Hendak dijadikan cerita... maybe gara² Zie 5 sessions sekali arung guna kot. Maybe tu lerr punca ke semua pad Fit Gun Zie burnout. Less than a week pakai, terus kesemua pad dia tak berfungsi lagi. Hairan gak. Nasib still under warranty (1 year warranty), Husband beli memang ambil package yang ada 1 year warranty. Ada package tak include warranty. Sayang oooo if tak ambik package yg ada warranty

See my case ni,. Less than a week kau. Terus burnout. Nasib ada warranty. Kalau tak... berhuhuhuhu lerrr iols noks 😅 So post back kepada seller for checking. Mula² ingatkan device dia rosak. Rupanya pad dia yang terbakar. LOL. 




Ambil masa 2-3 minggu gitu gak lah untuk tunggu replacement dia sampai. Seminggu untuk dorang uruskan checking & warranty claim. Then the rest dorang tunggu HQ dorang post pada dorang replacement pad tu. Takpe lagi menunggu ni. Janji dapat replacement dia.

Seller amat bertanggungjawap. Good after sale service 👍



3 pads ni lerr yang burnout tue. Hehe. Lesson learned. So lepas ni akan buat 2 sessions je. Then rehatkan dulu pad tu. 2-3 jam baru guna lagi. Kang nanti tak nak plak dorang bagi replacement lagi if asyik rosak je. hihi.

So in a month time, baru dapat bagi feedback dia camne. Hado ke idok 6 packs tu nanti. Ni workout cara mengelat ni okay. Hahaha. Fats di perut tu degil nah. Nyampah kite taw. Abs workout tetap on. Cuma Fitgun ni utk percepatkan lagi 6 packs prgress tue. Kalau lah ye...hehe. Aminnn. Mudahan lerrrr...

Kita tunggu dan lihat camne nanti. XOXO




Hadiah Anniversary Ke-11 Untuk Husband : Dry Clutch



As for him plak, Zie bagi Dry Clutch nie sempena anniversary perkenalan weols yang ke-11 tahun. Minat husband ni memang ke arah modified kereta and motor dia. YSuku dia, fuhhh....lawa gilos. Bak kata Zie, Motor Perhiasan dia tu. Haha. Kalau hari hujan ke or Jalan basah ke apa... ko fikir dia akan bawa motor dia tu on road? Hmmm.... jangan hara. ZzzZzz.

Rasanya sayang dia kat motor dia tu, melebihi dari sayang dia kat Zie kot... haha. Takpe, di madukan dgn motor/kereta. Asalkan jangan madukan dgn perempuan lain... sudah. Mintak jauh lah oi.






Smart giler lepas dipasangkan. Happy giler dia. Dia happy, Zie pun turut happy. Anything for him seandainya Zie mampu tunaikan lah ye. If tak mampu nak tunaikan, jangan harap gak ler. Haha. Weols berdua memang gini, He spend for me. And I spend him. Give and take...gittuh.

P/S: Throw Back Entry on 13.07.2020 :P

 

Hadiah Anniversary Ke-11 : Fit Gun & Kuali Tefal

 


Nih throw back entry ye. Hihi. Alkisah masa bulan Julai bulan lepas. On 13.7.2020, merupakan anniversary perkenalan Zie dan husband yang Ke-11 tahun. Fuhhh...lama dah weols kenal kan. Sempena anniversary weols ni. Husband Zie buat surprise. Dia hadiahkan Zie Fit Gun Mobile Fitness ni. Semuanya gara² haritu Zie cederakan diri sendiri masa buat abs workout.

Zie kan C-Section. Manalah dapat over sangat buat workout kat bahagian tu. Mana tak nya perit weh. Atas nasihat doktor, Zie stop for a while buat ABS workout masa tu. Tu pasal lerrr husband hadiahkan benda alah ni. So that Zie dapat "still buat abs workout"... gittuh.

Walaupun cara ni cam mengelat jer kau! Haha.




Ni lah rupa benda alah tu. Mahal sungguh harga dia. Sanggup gak kooo lak kite tu membelinya. Jenis sayang bini, gitu ler. Seronok jadi wife dia. Selalu dimanjakan...ceaaa. Actually weols jenis give and take. If Zie ada duit lebih sikit, pun akan belikan barang untuk dia

...dia selalu mintak barangan untuk motor YSuku dia tu je selalunya. Haishhhh.




Genuine Product of Fitgun... gittuh. Yang ni adalah first gift dari dia.Actually awal sehari sampai dari tarikh anniversary. Husband beli di Shopee je.... ada murah sikit berbanding dengan beli dari website dorng. 



Sekalian husband belikan Gel Pad ni. 50 pcs. Hadiah ke-2 plak.... ni, bawah ni.



Tadaaa! Kuali Tefal ni ler hadiah ke-2 Zie. Sekali dia nak beli, beso terus kualinyerr. Haha. Merajuk ke apa. Sebab before ni Zie selalu dok bebal, kuali kecik bagai lah. Bila nak masak, payah. Asyik terkeluar je laut dari kuali bila kita gaul²kan. 

Apa²... thank you sayang. For this gifts. ♥ You!






Fitness Equipment Pertama Ku

 


Huhu... bila terpaksa bawa anak² ke shopping mall sebab takde tempat untuk tinggalkan dorang. Kali ni tak dapat sorang je gi beli barang, kena mintak husband pilihkan jugak. Sebelum masuk mall, make sure anak² pakai mask.... cuci tangan dan awal pesan, jangan sentuh itu ini. If sentuh, terus pakai hand sanitizer lepas tu. 




Weols nak ke Xcore Fitness store sebenarnya. Plan asal, nak beli exercise bike. Malam hari Sabtu haritu, lepas je belated dinner celebration dengan Miss Tay & Beverly... ada survey kat sini dulu. Tengok² snap gambar bagai pe suma untuk bincang lagi dengan husband.

Mula² debating, sama ada nak beli workout bike or mountain bike. Kalau mountain bike, if hari hujan ke apa ke.... tak dapat nak mengayuh. Plus if kayuh sorang² je kesana kesini, tak gak best. Kan biasanya orang kayuh basikal ni berkumpulan.... baru fun.




Soooo...here I am. Keputusan muktamah. Beli workout bike je since hobi Zie sekarang kan working out. Nak transform diri jadi Bulma gittuh...eh! Hihi. Nak keep fit bah. Pernah over weight tahap kemurungan. So tak nak dapat Zie over weight lagi. 

Masa dah tiba dah untuk Zie amalkan gaya hidup sihat dengan doing exercise.




Workout bike ni haaaa yang Zie berkenan and plan nak beli. Tapi bila husband tanpa Treadmill yg jenis compact tu brapa harga. Bila seller tu gitaw sekian² harga and siap ada free magnetic bike lagi .... maybe within his budget. 

Terus dia kata kat Zie, "Better beli Treadmill ni je. Dapat bike sekali.." Then Zie jawap lerr, bukankah lagi mahal. Sebab workout bike ni below 2K je. If treadmill tu, 3K ke atas. Then husband jawap.."Takpe, beli je. Tak perlu dah lepas ni jogging kat luar."... oooooo ada udang disebalik batu rupanya. Sayang bini dia kena tengok orang laki lain weh. hahaha.

Since dia yang bayar ... hadiah Birthday Zie yang ke-2. So mana² lah. Dapat gak Zie jogging setiap hari tanpa perlu keluar dari rumah. Besttttt. Janji peluh keluar & sihat hendaknya. So exicted!






Treadmill ni haaa yang husband Zie pilih. Treadmill Cyber Compact SE (click link untuk view specs) Jenis compact. Tak dapat beli yang jenis besar sebab rumah weols kecik je. Kang tak muat plak nak rumah nanti. Hihi. Tengok si Mikail tu, sibuk jugak dia nak try berlari di treadmill sebelah staff Xcore tu. haha.




Haaa...ni lerrr dia Free gift beli Treadmill tu. Magnetic X-Bike (click link untuk view specs) . Okaylah... janji hado. Kira rezeki nah lah. Buy 1 Free 1. If beli, terbang gak weh RM988 kau. Betul tak? Semua ni Pre-Order. Within this week akan sampai. Rasanya next week kot baru dorang delivery ke rumah weols.

Tak sabarnyaaaaaaaaa.



Nyibuk gak dia nak cubaaa. Haha. 




Eh! Tido ler pulak...haishhh. Dahlah niiiiiii je gambar ada husband with 2 orang kecik tu. So upload je. Tido pun tido lerrr. Huhu. Mikail takde dalam gmbar sebab dia jadi Tukang ambil gambar. Dah dapat di suruh ambil gambar koooo. 

Abeh laaa...jadi photographer paksa rela emak dia ni nanti. hahahaha. Dah beli apa yang di hajati, chow terus. Tak dpt nak merayap kesana sini.




Next fitness equipment yang Zie nak beli is this equipment, Deluxe Home Gym. Perfect tu. Dapat buat workout khas utk Shoulder, Arms & legs...perfecto! InshaAllah... bonus taun depan nanti kot rembat ni. Untuk "Tanda" duit bonus tahun ni...gittuh. Hihi. Teruja nah tengok benda alah ni. 

Since husband tak izinkan Zie pergi gym. So slowly kita buat Home Gym. Beli gym equipment sikit sikit. Beli yang selalu pakai je. Tak perlu penuh cam dalam gym tu. Tak sabarnya nak start ada bilik gym sendiri. 

Husband dah janji, 3rd room yg dia jadikan store, akan dia jadikan bilik Gym kitorang. Tunggu dia ada masa utk kemaskan. Yayyy! Finally I ada my own private space...yippie!

Belated Birthday Dinner Dengan Amoi Berdua Ini ♥

 
 
On last Saturday (15.8.20), sebelah malamnya. Dua orang amoi cantek ni bawa Zie having dinner sama² sempena hari jadi Zie yang ke-36. Ni lah first time Zie keluar lepak seorang dirik dengan kawan sejak dah berkahwin ni koooo. Almost 9 years okay. 1st time keluar hanging out with my girls lagi.

....heaven. For sure lah Zie mintak izin suami. Keluar tanpa bawa anak. Just me having my me time with friends. Weols ke Sushi King di Aeon Shopping Mall. Ambik dekat dengan area rumah weols. 





Beef Nabeyaki Udon. Ni Zie punya. Wheat Noodles with pan-fried beef, beancurd skin and spring onion. Tekak rasa nak makan sup² and Mee. Then untuk individual plate tu, Zie ambik Chuka Likado x 1 plate dan Tsubukko x 1 plate. Tu je. Namo banyak², diet katanya. Haha

Untuk Tsubukko tu, lupa plak nak snap gmbar. 






Grilled Cheese Curry and Inari ni untuk Miss Tay. Inari tu plak dorang ordered 2x plates. one plate each dorang. Lepas tu ada lagi set vegetarian. In where Zie lupa nak snap. Kebulur dah. hahaha. Sampai sana 7:30pm... lepak punya lepak, borak punya borak. Tak terasa jam dah 9:30 malam. 2 jam kooooo weols duduk situ. 

Lama sungguh! Haha




Aku dengan Beverly ni, nama je satu office. Tapi weols jaranggggggggg sangat jumpa each other. Weols tak sama department. Zie di bahagian account. Beverly plak di bahagian project & techincal. Ditambah lagi dia selalu pergi meeting and jumpa clients. So menjawap lerrrr jarang semakin jarang jumpa dia di office.

...dulu time still di tempat yang sama. Selalu je dia singgah di workstation Zie berborak kejap release stress. hihi.




Ni plak, Miss Tay. Secara rasminya dia adalah my ex-colleague. Last dia kerja di company kitorang pada bulan June ni tadi. Resigned kooo dia. Dapat new job di tempat baru. Walaupun kitorang dah tak satu tempat kerja lagi, bukan alasan utk weols spending time with each other.

....I valued this friendship. Tipu lah if Zie kata time working dulu takde bertekak urat leher. Haha. Adaaaaa.... mana boleh takde. For us, kerja is kerja. If salah, kena marah lor. Tak simpan di hati pun. Adat bekerja maaaa. 

Apa² pun, thank you Beverly & Miss Tay belanja Zie makan sempena birthday Zie yg ke-36 tahu ni. Terharu. Jarang ada kawan² nak sambut birthday Zie sejak dah tua ni taw. Haha. Thank you sekali lagi. LUDD!