Photo Credited to featsofeasts.com - Thanks - |
Okay, sebelum Zie mulakan bagi uols resepi Kerabu Midin ni. Penting untuk uols kenal mana satu Midin, Mana satu sayur Paku ye uols. Takdenya Midin & Paku tu sama. Under satu keluarga...tapi tetap tak sama ye. Adik beradik rupanya kan berlainan...hihi. So refer 2nd gambar tu ye untuk perbezaan Paku VS Midin, okay ♥
Dah kenal? Boleh ler teruskan ikut resepi di bawah↴
Bahan² :-
• 2 ikat/3 ikat midin
• Air Perahan Limau Kasturi - 3-4 biji
• Gula Halus - secukup rasa
• Garam Halus - secukup rasa
• Bawang merah - potong kerabu
• Cili Padi - potong halus
Bahan Optional :-
• Udang Kering
• Bunga Kantan - potong halus
Cara-Cara :-
• Bersihkan pucuk Midin. Patahkan bahagian yang tua. Cuci bersih.
• Rebus pucuk Midin. Jangan terlalu lama sebab takut lembik. Toskan dan ketepikan.
• Masukkan air perahan limau, garam, gula dan bawang dan cili. Masukan sekali bunga kantan (yg ni kalau nak skip pun boleh. Bahan optional). Kemudian..gaul bagi sekata
• Goreng udang kering sampai garing. Ni kalau nak skip pun boleh. Tapi kalau ada udang kering ni, lagi sedap taw.
• Udang kering yg dh goreng tu korg boleh tabur je atas midin yg dah siap gaul atau boleh gaul ekali dalam midin..udang kering yg dh goreng ni, rasanya masin n crunchy
• Udang kering yg dh goreng tu korg boleh tabur je atas midin yg dah siap gaul atau boleh gaul ekali dalam midin..udang kering yg dh goreng ni, rasanya masin n crunchy
• Siap!
Selamat mencuba dan selamat menjamu selera ye uols. XOXO
No comments:
Post a Comment